SOS SAMBAL KICAP RUMPAI LAUT(AGAL-AGAL)

   Rumpai laut sos sambal kicap adalah makanan ke biasaan pada suku kaum bajau dan suku kaum suluk. Rasanya  yang agak pedas, tambahan lagi dengan campuran belacan dan ikan bilis, memang sedap. Biasanya hidangan ini akan di hidangkan pada waktu makan tengah hari dan malam, kenduri kendara dan keramaian bagi kaum bajau dan suluk di Sabah. Untuk mencuba resepi  rumpai laut (agal-agal) sos sambal kicap, bahan-bahan dan cara membuatnya adalah seperti berikut :-

SOS SAMBAL KICAP RUMPAI LAUT(AGAL-AGAL)
Rumpai Laut(Agal-Agal)
Sos Sambal Kicap

Bahan-bahanya:-
  • Rumpai laut yang telah di bersihkan mangkuk besar
  • 3 limau nipis
  • 3 ulas bawang merah
  • 3 buah tomato
  • 4 cili padi
  • 1 mangkuk kecil ikan bilis
  • 1 sudu kecil minyak masak
  • 1 ½ belacan bakar
  • 2 ½ kicap manis
  • Garam dan penambah perasa (Ajinamoto) secukup rasa

Cara membuatnya :-
  • Rebuskan rumpai laut selama 3 minit dengan api yang sederhana
  • Setelah masak toskan airnya dan ambil rumpai laut
  • Potong bawang, tomato dan cili padi mengikut cita rasa
  • Masukkan bawang dan tomato dan gaulkan dengan rumapi laut hingga sebati

Cara membuat sos sambalnya :-
  • Gorengkan ikan bilis sehingga garing
  • Masukkan kicap kemudian belacan 
  • Masukkan sedikit air
  • Gaulkan hingga sebati
  • Dan biarkan sejuk selama 2 minit.

Cara membuatnya sebelum di hidangkan :-
  • Masukkan bahan goreng tadi ke tempat bahan campuran rumpai tadi
  • Gaulkan sehingga sebati
  • Perahkan limau ke dalam bahan campuran tadi dan gaulkan hingga sebati
  • Masukkan penambah perisa dan garam
  • Biarkan dan diamkan selama seminit
  • Siap di hidangkan

   Hidangan rumpai laut (agal-agal) dengan bersos sambal kicap memang sedap. Hidangan dan resepi ini biasanya terdapat di Negeri Sabah. Kebanyakkan hidangan dan resepi ini di buat untuk makan tengah hari, makan malam, majlis kenduri kendara dan juga majlis-majlis keramaian. Resepi ini adalah salah satu resepi turun-temurun dari suku kaum bajau dan suku kaum suluk di sabah. Rasanya memang sedap, pedas di makan begitu sahaja dan sesuai di makan dengan ubi kayu makanan tradisonal suku kaum bajau dan suku kaum suluk. Dengan adanya tambahan bahan belacan lagi memang menyelerakan. Selamat mencuba resepi Rumpai laut (agal-agal). Sos belacan kicap dan di hidangkan pada keluarga yang tersayang. 

Comments