AYAM MASAK GORENG BERKUAH

  Ayam masak goreng berkuah adalah masakkan yang sering di masak pada majlis-majlis keramaian dan hari perayaan. Masakkan ini juga biasanya di masak pada hari biasa juga. Rasa ke enakkan ayam masak goreng berkuah ini telah sinonim dalam masyarakat melayu dan sudah menjadi masakkan, makan dan hidangan harian. Untuk mencuba dan merasa masakkan ayam masak goreng berkuah , bahan-bahan dan cara membuatnya adalah seperti berikut:-
Ayam Goreng Berkuah
Ayam Masak Goreng Berkuah
Bahan-bahannya:-

  • 1 ekor ayam
  • 4 bunga cengkih
  • 5 ulas bawang merah di hiris
  • 3 ulas bawang putih di hris
  • 3 biji tomato dipotong
  • 1 sudu kecil lada putih
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 sudu besar kicap
  • Garam secukup rasa

Cara membuatnya:-

  • Ayam di bersihkan terlebih dahulu dan potong mengikut cita rasa.
  • Ayam di rebus hingga empuk.
  • Setalah ayam empuk , ayam tersebut di goreng
  • Panaskan mentega dan tuniskan bawng merah,bawang putih, kulit kayu manis, cengkih dan tomato
  • Masukkan ayam, kicap, lada putih dan garam.
  • Gorengkan sebentar dan masukkan pula air rebusan ayam tadi.
  • Untuk pekatkan kuahnya, masukkan sedekit tepung yang sudah di campurkan dengan air hingga sebati.
   Rasa ayam masak goreng berkuah memang sedap dan menyelerakan yang sangat sesuai pada semua lapisan masyarakat dan golongan kerana daging ayam yang sangat lembut dan perihasanya yang berbeza. Banyak cara untuk memasak ayam masak goreng berkuah dengan pelbagai cara dan perbezaaan dari segi bahan-bahan masakkan. Dengan masakkan ayam masak goreng berkuah ini juga boleh di hidangkan pada keluarga yang tersayang untuk mengekalkan masakkan tradisional melayu. Amalkanlah pemakanan yang berkhasiat dan pemakanan yang sihat. Dengan mengambil pemakanan yang sihat dan kita dapat menjalani kehidupan yang sihat dan jangan lupa, ingatlah keluarga yang tersayang. 

Comments