AYAM MASAK MERAH BERSANTAN

   Resepi ayam masak merah bersantan yang banyak ramuan dan kuahnya yang agak pekat, memang menyelerakan. Masakkan yang agak pedas kegemaran kebanyakan masyarakat melayu. Biasanya resepi ayam masak merah bersantan di masak di majlis-majlis keramaian dan majlis kenduri-kendara. Masakkan ini juga sangat sesuai di masak dan di hidangkan bersama keluarga yang tersayang. Untuk mencuba resepi dan masakkan ayam masak merah bersantan, antara bahan-bahan dan cara memasaknya adalah seperti berikut :-

Ayam Masak Merah Bersantan
Ayam Masak Merah Bersantan
Bahan-bahannya :-
  • 1 ekor ayam yang telah di belah empat.
  • 10 daun bawang.
  • ½ sudu kecil jintan manis.
  • 1 tin kecil tomato puri.
  • 1 tin kecil kacang peas.
  • ½ biji kelapa (kerisik).
  • ½ cawan pati santan.

Bahan-bahan untuk menumis :-
  • Sebatang kulit  kayu manis.
  • 3 kuntum bunga cengkih.
  • 3 kuntum bunga lawang.
  • 2  hirisan halia.
  • 1 ulas bawang putih.
  • ¼ bawang besar.
  • 1 ulas bawang merah.

Bahan-bahan yang di kisar :-
  • 1 bawang besar.
  • 10 ulas bawang merah.
  • 4 ulas bawang putih.
  • 15 biji lada kering.
  • 2 batang serai.
  • 1 hiris lengkuas.
  • 2 hirisan halia.

Cara membuatnya :-

  • Rebus dahulu ayam yang telah di belah empat hingga empuk.
  • Tumiskan bahan-bahan tumisan hingga kuning ke emasan.
  • Masukkan bahan yang di kisar.
  • Masukkan  air ½ cawan, ayam, tomato puri dan kerisik.
  • Kacau hingga sebati.
  • Masukkan ayam di masak dengan empuk, masukkan pati santan, garam dan serbuk perasa.
  • Biarkan dalam beberapa minit higgah semuanya sebati.
  • Setelah sebati angkat masakkan tersebut dan taburkan dengan kacang pea dan daun bawang di atasnya. 
   Masakan dan resepi ini sangat terkenal dalam masyarakat melayu nusantara. Biasanya pada zaman dahulu, masakan dan resepi ini hanya orang kaya-kaya dan orang- orang berada sahaja yang dapat menjamu dan merasakan masakan tersebut. Kini resepi ini boleh di masak oleh pelbagai kaum dan masyarakat melayu nusantara. Masakan ini sangat sesuai di hidangakan bersama keluarga agar masakan melayu turun-temurun dapat di kekalkan oleh kerana masakkan melayu yang sangat enak dan menyelerakan. Kekalkan amalan pemakanan yang berkhasiat dan amalan yang sihat agar dapat menjalani kehidupan yang sihat. Selamat mencuba resepi ayam masak merah bersantan.

Comments