MASAK AYAM PANGANG KUAH PERCIK.

 Resepi masak ayam pangang kuah percik sangat sinonim bila ada majlis keramain seperti kenduri kendara, majlis berbuka puasa, majlis perkhawinan dan majlis-majlis lain. Masakkan ini jarang sekali di masak bila bersama keluarga. Masakkan ayam panggang percik ini boleh di masak dan di hidangkan bersama keluarga yang tersayang bila ada buat majlis menyabut hari kelahiran atau menyambut ahli keluarga yang datang dari perantauan. Dengan adanya resepi ini bolehlah di masak pada bila- bila masa untuk hidangan sekeluarga. Untuk mencuba resepi dan masakkan ayam panggang kuah percik antara bahan-bahan dan cara-cara memasaknya adalah seperti berikut:-

Masak ayam pangang kuah percik
Masak Ayam Pangang Kuah Percik

Bahan-bahanya:-
  • 1 ekor ayam yang telah di bersihkan dan di belah empat bahagian.
  • 2 helai daun kunyit.
  • 2 biji kelapa yang telah di parut dan di ambil santannya.
  • 20 ulas bawang besar yang telah di kisar.
  • 40 gram halia yang di kisar.
  • 15 tangkai cili kering yang di kisar.
  • 4 batang serai yang di kisar.
Cara membuatnya:-
  • Kelar dan potong sedang-sedang ayam agar mudah di masak.
  • Satukan ke semua bahan kisar, santan dan garam. Kemudian perap bersama dengan ayam.
  • Keluarkan ayam dan pangang menggunakan buluh.
  • Percikkan kuah tadi ke atas ayam semasa memanggangnya.
  • Panggang ayam hingga kekuningan.
  • Asingkan buluh daripada ayam dan hidangkan.
  Masak ayam pangang kuah percik ini sangat terkenal dalam masyarakat melayu dan sering di masak bila ada keramain, kenduri kendara dan perayan. Masak kan ini sudah di guna pakai oleh seluruh masyarakat di malaysia hingga resepi tersebut telah di kenal kan dan masak di hotel-hotel terkenal mengikut masak kan secara moden mengikut, penyedian dan hiasan cita rasa masyarakat di malaysia . Cubalah resepi ayam pangang kuah percik hidangan makanan untuk keluarga yang tersayang dan jangan lupa amalkan hidup yang sihat. Jagalah kesihatan itu amat penting dan amalkanlah dengan pengambilan pemakanan yang berkhasiat. 

Comments