DAGING KAMBING MASAK KARI.

   Resepi daging kambing masak kari memang sedap dan kuah yang pekat sesuai di makan dengan roti canai dan nasi. Hidangan ini biasanya di masak apabila ada kenduri-kendara, majlis perayaan dan majlis perkhawinan. Masak kan ini juga sering di hidangkan di restaurant-restauran india dan juga di hotel-hotel bagi memenuhi citarasa pelanggan. Dengan masakkan danging kambing yang empuk, tak berbau kambing dan tak kenyal dagingnya bila di makan sesuai di makan oleh pelbagai masyarakat dan usia. Untuk mencuba resepi ini, bahan-bahan dan cara membuatnya adalah seperti berikut :-

Daqnging Kambing Masak Kari
Daging Kambing Masak Kari
Bahan-bahannya :-
  • 1 Mangkuk besar danging kambing yang telah di potong
  • 2 tangkai daun kari
  • 4 batang daun bawang di potong halus sebagai hiasan
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 hirisan halia kecil yang telah di potong dadu
  • 4 keping daun limau nipis
  • ½ kayu manis
  • ½ asam keping
  • ½ sudu serbuk kunyit
  • ½ sudu serbuk cili padi
  • ½ sudu perasa
  • 1 ½ sudu serbuk kari
  • ½ sudu garam
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 1 sudu gula
  • 1 sudu tepung ayam goreng
  • 1 biji ubi kentang di potong dadu
  • 1 sudu besar minyak untuk tumisan
  • 3 ½ gelas air.

Cara membuatnya :-
  • Rebuskan danging kambing dan masukkan 1 tangaki daun kari bersama 2 daun limau nipis.
  • Masak danging hingga empuk.
  • Panaskan minyak untuk menumis.
  • Masukkan bunga cengkih, kulit kayu manis, bawang merah, bawang putih tumiskan hingga naik wangi dan warna kekuningan
  • Masukkan air kosong ½ gelas, bersama halia yang telah di potong dadu, satu tangaki daun kari dan daun limau nipis.
  • Kacau dan gaul hingga sebati.
  • Masukkan serbuk kari, serbuk kunyit dan serbuk cili padi gaulkan hingga rata dan pekat.
  • Masukkan air segelas dan masukkan danging yang telah di rebus dengan empuk, kacau hingga rata.
  • Masukkan garam, penambah perasa dan gula, gaulkan hingga rata.
  • Kemudian campurkan tepung goreng ayam  yang telah di campurkan dengan air 1 gelas dan masukkan ke dalam masakkan 
  • Gaul dan kacau hingga pekat kemudian matikan api.
  • Sebelum di hidangkan taburkan daun bawang di atasnya.
   Daging kambing masak kari memang terkenal dalam masyarak malaysia, brunei dan indonesia dalam majlis-majlis keramain terutamanya pada hari raya Aidiladha. Dengan adanya resepi ini bolehlah di cuba dan di hidangkan pada bila-bila masa sahaja dan sesuai di hidangkan bersama keluarga yang tersayang. Jangan lupa tangungjawab pada kendiri iaitu mengamalkanlah pemakanan yang berkhasiat dan hidup yang sihat dan pengambilan makanan yang berkhasiat agar dapat menjalani kehidupan yang sihat. Selamat mencuba resepi daging kambing masak kari. 

Comments