IKAN TENGGIRI MASAK ASAM PEDAS.

  Resepi ikan tenggiri asam pedas terkenal pelbagai masyarakat di malaysia . Masak kan ini juga sangat sesuai di masak apabila dalam majlis keramain seperti majlis kenduri-kendara dan majlis perkhawinan. Masakan ini sesuai juga di masak pada bila-bila masa. Untuk mencuba resepi  masakkan ikan tenggiri asam pedas ini, bahan-bahannya dan cara memasak adalah seperti berikut:-
Ikan Tenggiri Asam Pedas
Ikan Tenggiri Asam Pedas
Bahan-bahannya :-
  • 3 biji bawang besar yang telah di kisar halus.
  • 3 ulas bawang putih yang telah di kisar halus.
  • ½ inci belacan.
  • 2 senduk cili kering yang telah di kisar.
  • 1 cawan air asam jawa.
  • 1 helai daun limau.
  • 2 batang serai.
  • Ikan tenggiri
  • Garam dan gula secukup rasa.

Cara membuatnya :-
  • Tumiskan bahan-bahan yang telah di kisar dan belacan sehingga garing.
  • Masukkan air asam jawa, serai, daun limau purut dan garam secukup rasa dan di biarkan mendidih.
  • Akhir sekali masukkan ikan tenggiri, biar hingga ia mendidih dan siap dan di hidangkan.

Resepi dan cara memasak ikan tenggiri asam pedas ini adalah makanan kegemaran ramai yang sangat suka dengan masak kan pedas-pedas ini, sering di masak oleh pelbagai kaum di nusantara terutamanya di Negara Malaysia dan Indonesia mengikut bahan-bahannya tambahan rempah-rempahnya  juga ada sedikit berbeza. Untuk mencuba memasak resepi dan menghidangkan lauk yang enak ini di sajikan pada bila-bila masa sahaja pada keluarga yang tersayang dan tidak semestinya pada kenduri-kendara atau majlis keramain sahaja untuk membuat masakkan tersebut.

Comments