Resepi ikan tenggiri masak hijau sangat sesuai apabila di masak dalam majlis kenduri- kendara dan majlis perkhawinan. Resepi ikan tenggiri masak hijau sesuai juga di masak pada bila-bila masa dan rasanya yang begitu enak dan pedas dengan campuran cili hijau bersama belacan. Untuk mencuba resepi dan masakkan ikan tenggiri masak hijau, bahan-bahannya dan cara memasak adalah seperti berikut:
Bahan-bahannya :-
Ikan Tenggiri Masak Hijau |
- 300g ikan tenggiri.
- 10 ulas bawang merah.
- 2 ulas bawang putih untuk menumis.
- 3 sudu besar ketumbar.
- 10g kunyit.
- 60g asam jawa.
- 1 susu besar jintan manis.
- 1sudu besar lada hitam.
- 3 sudu besar isi kelapa yang telah di goreng
- 5 biji cili hijau di belah dua.
- Sedikit halba untuk menumis.
- Sedikit belacan.
- 1 sudu minyak masak.
Cara membuatnya :-
- Ketumbar, lada hitam, jintan manis, kelapa goreng, dan bawang merah di kisar dengan halus.
- Tumiskan bawang putih dan halba hingga garing.
- Masukkan rempah-rempah yang telah dikisar halus dan kacau hingga sebati.
- Bila mendidih, masukkan ikan tenggiri dan cili hijau yang telah di belah dua.
- Biarkan dalam beberaba minit hingga masak.
- Apabila masak di angkat,hidangkan dan hiaskan mengikut cita rasa.
Resepi ikan tenggiri masak hijau ini adalah makanan yang sering di buat oleh pelbagai kaum di nusantara terutamanya di Negara Malaysia dan Indonesia mengikut bahan-bahannya tambahan rempah-rempahnya juga ada sedikit berbeza. Untuk mencuba memasak resepi ini dan menghidangkan lauk yang enak pada bila-bila masa sahaja pada keluarga yang tersayang dan tidak semestinya pada kenduri-kendara atau majlis keramain sahaja untuk membuat masakkan tersebut. Masaklah dengan penuh kasih sayang dan amalkanlah pemakanan yang berkhasiat. Selamat mencuba resepi ikan tenggiri masak hijau.
Comments