Daging asam pedas adalah masakkan yang memang sedap dan di sukai oleh pengemar-pengemar masakkan pedas. Biasanya masak danging asam pedas ini di masak bila ada majlis-majlis kenduri, perkhawinan dan majlis-majlis lain. Masakan ini sangat sesuai bila di masak dan di makan bersama keluarga yang tersayang. Untuk mencuba rasa masakkan daging asam pedas, bahan-bahannya dan cara memasaknya adalah seperti di bawah :-
Bahan-bahan :-
- ½ inci halia, lengkuas dan kunyit hidup yang dikisar
- ½ inci belacan.
- ½ kilo daging cincang yang telah di rebus
- 3 bawang merah
- 3 ulas bawang purih
- 2 senduk cili kering yang telah di kisar.
- 1 cawan air asam jawa.
- 2 batang serai
- 1 helai daun purut
- Garam dan gula secukup rasa.
Cara membuatnya:
- Tumiskan halia, lengkuas, kunyit hidup, belacan, bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
- Kemudian masukkan cili yang telah di kisar di ikuti dengan daging yang telah siap di rebus dan biarkan ia sehingga kering.
- Masukkan air asam jawa, serai dan biarkan hingga mendidih.
- Selepas itu masukkan daun limau purut dan garam secukup rasa.
- Setelah selesai, angkat masakkan tersebut dan hias masakkan teresbut dengan daun limau purut dan cili besar
- Siap sedai di hidangkan.
Masak kan daging asam pedas ini bila di hidangkan pasti menyelarakan, enak dan bila di makan tambahan masakkan ini memang agak pedas. Memang sesuai di hidangkan dalam majlis kenduri kendara, majlis perkhawinan, dan majlis-majlis lain. Masakan ini sangat terkenal dalam masyarakat melayu, jika ada majlis-majlis keramaian, masakkan daging asam pedas ini pasti tak akan ketinggalan. Masak untuk kelurga yang tersayang juga sangat sesuai agar masakkan dan resepi ini sentiasa di ingati dan rasa keenakkan masak kan tersebut. Selamat mencuba resepi masak daging asam pedas.
Comments