Resepi mihun temasik ini rasanya yang enak dengan menggunakan bahan utama iaitu mihun dan banyak campuran bahan-bahan yang lain. Masak kan ini sesuai bagi yang menjalani diet untuk mengekalkan berat badan dan juga sesuai di hidangkan pada bila-bila masa sahaja. Dan masakkan ini sesuai di makan pelbagai kaum. Untuk mencuba resepi mihun temasik, bahan-bahan dan cara membuatnya adalah seperti berikut:-
Bahan-bahannya:-
- Tauge.
- Lobak Merah.
- Kubis panjang.
- Kubis bulat.
- Sayur sawi.
- Lada benggala.
- Mihun sebungkus.
- Udang
- Sotong.
- Ayam.
- Garam.
- Lada sulah.
- Bawang Merah yang telah di hiris.
- 1 ulas bawang putih.
- Garam dan gula secukup rasa.
Cara membuatnya:-
- Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga wangi .
- Masukkan udang, sotong dan ayam, masak hingga rata.
- Akhir sekali masukkan tauge, gaulkan hingga rata.
- Siap di hidangkan.
Masakkan dan resepi mihun temasik ini sangat terkenal di Malaysia dan Singapura dalam masyarakat melayu cina. Makanan dan masakkan ini biasanya di hidangkan bila ada majlis keramaian, sambut tahun baru dan bersama keluarga yang berketurunan cina. Dalam negara Malaysia yang pelbagai kaum dapat berkongsi masakkan dan resepi. Masakkan ini juga sesuai di masak dan di hidangkan pada keluarga yang tersayang. Amalkan pemakanan yang berkhasiat agar dapat menjalani kehidupan yang optimum. Selamat mencuba resepi masak kan Mihun Temasik
Comments
Post a Comment