Mee masak kari ala nusantara, pasti terbayang keenakkan kesedapan kuah kari bersantan yang sedap, di makan bersama sambal, dengan perasanya sebagai pilihan seperti tauhu kering, kerang, udang basah, ayam, bebola ikan dan telur rebus yang sangat menyelerakan. Masakan ala nusantara sesuai di hidangkan bersama keluarga yang tersayang. Untuk mencuba resepi mee kari ala nusantara, bahan-bahan dan cara membuatnya adalah seperti berikut :-
Mee Masak Kari Ala Nusantara |
Bahan-bahanya:-
- Bawang merah yang telah di kisar.
- Bawang putih yang telah di kisar.
- Halia yang di kisar
- Kayu manis.
- Serbuk kari.
- Daun kari.
- Telur ayam telah di rebus sebagai hiasan
- Santan.
- Tauhu Kering,
- Bebola ikan.
- Ayam.
- Kerang
- Tauge.
- Mee kuning
- Garam dan gula secukup rasa.
Cara Membuatnya:-
- Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik baunya.
- Masukkan rempah kari dan kulit kayu manis.
- Masukkan santan, garam secukup rasa dan di ikuti daun kari.
- Biarkan sehingga mendidih dan masukkan tauhu kering, bebola ikan, ayam dan kerang.
- Isi kan mee kuning dan tauge yang telah di celur ke dalam mangkuk dan tuangkan kuah yang siap di masak.
- Hiaskan telur rebus yang telah di potong dua di atas dan hidangkan.
Mee kari mula di cipta di Asia tenggara, masakkan ini sering di temui di negara Malaysia, Singapura dan Indonesia. Masyarakat yang berbangsa cina telah mencipta mee kari pada zaman pedagang dari india dan cina yang berdangang rempah ratus. Dengan rempah ratus, budaya masakkan telah mempengaruhui citara masakkan tersebut hinggalah sekarang. Orang cina pada masa itu mula membuat kajian dengan gaya budaya masakan dari pedangang india, dan menjadi pilihan masakkan kari sebagai kuah yang lazat dan di sesuaikan dengan mee kuning ciptaan orang cina. Masakkan ini sesuai di makan pelbagai kaum dan bangsa. Jangan lupa sentiasa amalkanlah pemakanan yang berkhasiat dan amalan hidup yang sihat. Agar dapat menjalani kehidupan yang sihat bersama keluarga. Selamat mencuba Resepi Mee masa kari ala nusantara.