Nasi goreng sambal belacan salah satu makanan yang sangat sesuai di hidangkan pada keluarga yang tersayang dan orang yang tersayang. Biasanya nasi goreng sambal belacan ini biasanya di hotel-hotel dan di restaurant-restaurant untuk hidangan pada pelanggan yang datang untuk menempah makanan tersebut. Dengan adanya resepi ini boleh lah di masak pada waktu jamuan makan biasa dan sesuai di masak pada bila-bila masa sahaja sama ada makan di waktu sarapan pagi, makan tengah hari dan jamuan makan malam. Untuk mencuba masakan nasi gerong sambal belacan antara resepi, bahan-bahannya dan cara memasaknya adalah seperti berikut:-
Nasi Goreng Sambal Belacan |
Bahan-bahannya:-
- 1 mangkuk nasi
- 1 camca sambal belacan
- 2 ekor udang
- 3 potong udang
- Sedikit isi ayam
- Sedikit sayur campur
- 1 biji telur
- ½ biji bawang besar
- Garam dan gula secukup rasa.
Cara membuatnya :-
- Tumiskan bawang, sotong, udang, isi ayam dan sayur campur.
- Kemudian masukkan telur dan nasi di gaul sehingga sebati.
- Masukkan gula dan garam secukup rasa.
- Siap di hidangkan.
Hiasan :-
- Dua hirisan tomatoEmpat hirisan timun
- Sedikit hirisan sayur kubis
- Beberapa keping keropok ikan yang di goreng
Masakan ini sesuai untuk hidangan sekeluarga. Bahan-bahan yang seperti di atas adalah untuk hidangan hanya seorang sahaja yang makan. Jika hidangan sekeluarga atau dalam majlis keramain hendaklah di tambah bilangan bahan-bahan tersebut. Cuba dahulu resepi tersebut moga dapat merasai keenakkan masakannya. Jaga lah kebersihan, keselamatan dan persekitaran semasa masak dan meyediakan makanan. Amalkan pemakanan yang berkhasiat agar dapat menjalani kehidupan yang sihat bersama keluarga.
Comments