Udang masak lemak cili padi tempoyak yang menyelerakan dan masak kan makanan laut sangat sesuai pada penggemar makanan laut. Biasanya masak kan ini di masak di resturant-resturan sea food dan hotel-hotel. Masakan ini sesuai juga di hidangkan pada keluarga yang tersayang pada bila-bila masa sahaja. Untuk mencuba masakkan udang masak lemak cili padi tempoyak, bahan-bahan dan cara membuatnya adalah seperti di bawa :-
Udang Masak Lemak Cili Padi Tempoyak |
Bahan-bahannya:-
- 600 gram udang harimau yang telah di bersihkan.
- 3 biji kelapa(di ambil santannya).
- 10 gram kunyit hidup.
- 5 sudu makan tempoyak.
- 2 helai daun kunyit.
- 10 cili api di kisar.
- 1 tangkai cili hijau besar di kisar.
- 1 tangkai cili merah besar di kisar.
- 10 ulas bawang merah di kisar.
- 3 batang serai di kisar.
- 5 biji buah pala di kisar.
Cara memebuatnya:-
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
- Kacau dan masak sehingga mendidih.
- Kemudian masukkan serbuk perasa.
- Apabila semua sudah masak angkat dan hiaskan mengikut cita rasa.
- Siap di hidangkan.
Masak kan udang masak lemak cili padi tempoyak ini adalah sejenis masak kan tradisi melayu nusantara yang terdapat di malaysia, brunei, singapura dan indonesia. Penggunaan atau kaedah masak lemak ini sangat lazim pada budaya yang asal usulnya di kawasan yang banyak menggunakan pokok kelapa dalam kehidupan dan pemakanan seharian seperti orang Minang, orang Jawa, Orang pantai timur Malaysia, dan mereka yang duduk berhampiran dengan sawah serta pantai. Masak kan ini sesuai di hidangkan bersama keluarga yang tersayang agar dapat mengekalkan tradisi masak kan melayu nusantara. Amalkanlah pemakanan yang berkhasiat dan jalani kehidupan yang sihat dengan bersenam dan sentiasa buat pemeriksaan kesihatan. Agar dapat menjalani kehidupan yang optimum. Selamat mencuba resepi udang masak lemak cili padi tempoyak.
Comments