Acar betik mentah bersama bawang merah ini adalah salah satu makanan dan hidangan bagi pembuka selera makanan dan biasanya resepi ini juga boleh di makan begitu sahaja untuk mengisi masa ruang yang kosong. Makanan ini sangat sesuai di makan bersama keluarga sambil mengisi masa ruang kosong sebelum menjamu makanan hidangan lain. Untuk mencuba resepi tersebut, bahan-bahan dan cara membuatnya adalah seperti berikut :-
Acar Betik Mentah Bersama Bawang Merah |
Bahan-bahannya :-
- Buah betik mentah sebiji.
- Bawang merah 3 ulas
- Bawang besar 2 biji
- Cili api 4 biji
- ¼ halia
- Limau Nipis 4 biji di potong dua
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Penambah perisa
Cara membuatnya :-
- Cuci dahulu buah betik di kupas kulitnya dan di siat atau di potong cincang halus mengikut cita rasa.
- Bawang merah, bawang besar dan halia di potong mengkitut cincangan betik.
- Cili di potong mengikut cita rasa.
- Masukkan buah betik mentah dalam mangkuk besar bersama bawang, halia dan cili yang telah di potong.
- Perahkan limau, masukkan penambah periasa, garam dan gula dan di gaulkan sehingga sebati.
- Masukkan air ½ dan biarkan dalam 3 minit.
- Siap di hidangkan.
Hidangan acar ini biasanya di buat di halaman kampung yang mempunyai ladang buah betik. Buah betik juga di gunakan untuk membuat sayuran. Dengan ada resepi acar buah betik ini dapat membuka selera makan pada seseorang yang kurang selera makan, Tambahan juga resepi ini yang mempunyai cili padi yang agak pedas dan boleh menambahkan lagi ke enakkan resepi tersebut bagi penggemar makanan yang pedas. Selamat mencuba resepi tersebut mengikut cita rasa masing-masing.
Comments