Resepi ikan tamban kerabu atau dalam bahasa suku kaum bajau dan suku kaum suluk di sabah yang di kenali dan di sebut sebagai kinilau. Rasanya yang sangat enak berlemak dari ikan,masam-masam masin dari buah tomato yang telah di campurkan dalam kerabu tersebut. Hidangan ini sesuai di makan bersama ubi kayu yang di kenali sebagai pinutu/ piyutu dalam bahasa suku kaum bajau dan suku kaum suluk. Hidangan ini biasa di hidangkan makan dan menjamu selera bersama keluarga. Untuk mencuba resepi kinilau, bahan-bahan dan cara membuatnya adalah seperti berikut :-
Ikan Tamban Kerabu(Kinilau) |
Bahan-bahannya :-
- 12 ekor ikan tamban segar
- 2 ulas bawang merah
- 3 biji limau kasturi
- 2 biji tomato
- 5 cili padi hijau
- Garam secukup rasa
- Penambah perasa secukup rasa
- ½ sudu tea cuka
Cara membuatnya :-
- Bersihkan ikan tamban dan di potong mengikut cita rasa
- Potong bawang merah, tomato dan cili padi hijau mengikut citarasa.
- Potong dua limau kasturi.
- Setelah ikan tamban di potong masukkan ke magkuk besar, masukkan bawang merah, tomato, cili padi gaulkan hingga sebati.
- Perahkan limau ke dalam dalam mangkuk yang berisi campuran bahan-bahan tadi kemudian gaulakan semula dengan sebati dan masukkan cuka ke dalam sambil mengaul ke semua bahan.
- Masukkan garam dan penambah perasa.
- Gaulkan sekali lagi dan biarkan dalam 2 minit.
- Kemudian angkat, letakkan ke atas pring dan siap di hidangkan.
Resepi dan hidangan ini biasanya di dapati di Negeri Sabah. Dengan adanya resepi ini dapatlah di buat sendiri, di rumah dan di mana jua berada. Selain ikan tamban, ikan-ikan lain pun boleh di buat sebagai kerabu atau di kenali sebagai kinilau mengikut cita rasa masing-masing. Hidangan ini sudah lama dari turun-temurun dan sudah menjadi makanan tradisonal bagi suku kaum bajau dan suku kaum suluk di negari sabah. Hidangan ini sesuai di hidangkan dan di makan bersama keluarga yang tersayang. Selamat mencuba resepi kerabu ikan tamban (kinilau) untuk hidangan sekeluarga.
Comments