KERABU PAKU PAKIS KERANG CILI PADI.

   Kerabu paku pakis biasanya di buat sebagai hidangan makanan bagi pembuka selera makanan dan penambah makanan. Walaupun di anggap sebagai pembuka selera makanan, kerabu pakis juga enak di makan begitu sahaja dengan kepedasan cili padinya. Hidangan ini sesuai bagi pencinta makanan yang pedas, bahkan resepi ini juga sesuai di makan bersama nasi, me goreng dan mihun. Memang sedap dan enak bila sudah di makan kerana adanya kerang bersama cili padi. Untuk mencuba resepi kerabu pakupakis bersama kerang cili padi, bahan-bahan dan cara membuatnya adalah seperti berikut :-

Kerabu Paku Pakis Kerang Cili Padi
Kerabu Paku Pakis Kerang Cili Padi



Bahan-bahannya :-
  • Sayur paku-pakis seikat.
  • Kerang satu mangkuk besar yang telah di bersihkan dan dibuang kulitnya.
  • 2 ulas bawang merah.
  • ½ potongan tomato.
  • 4 cili padi.
  • ½ sudu teh penambah perasa.
  • Garam secukup rasa.
  • 1 ½ sudu minyak zaitun .
  • Secubit gula.

Cara membuatnya :-
  • Rebuskan dahulu kerang sehingga masak.
  • Apabila kerang sudah di rebus dan masak angkat kerang tersebut dan toskan buang airnya.
  • Bersihkan sayur pakupakis dan di potong mengikut citarasa.
  • Masukkan minyak zaitun ke kuali dan panaskan dalam 2 minit.
  • Masukkan sayur paku pakis ke kuali dan goreng hingga masak. Bila sudah masak angkat dan keringkan di atas piring.
  • Potong bawang merah, tomato mengikut cita rasa, dan tumbuk cili padi bagi lumat.
  • Masukkan kerang yang telah masak di rebus ke dalam sayur paku-pakis 
  • Masukkan bawang merah, tomato, cili padi campurkan ke dalam sayur paku pakis dan kerang dan gaulkan ia hingga sebati.
  • Bila sudah sebati masukkan penambah perasa, garam dan gula.
  • Gaulkan sekali lagi ke semuanya hingga sebati dan biarkan dalam 2 minit.
  • Siap di hidangkan.

   Resepi ini bisanya di buat pada majlis-majlis keramain, perayaan dan majlis kenduri kendara. Kerabu paku pakis ini banyak cara yang berbeza untuk membuatnya mengikut cita rasa masyarakat dan kampung. Resepi ini sering di temui di Malaysia, Brunie, Sigapura ,Indonesia dan selatan Tahiland. Biasanya membuat resepi ini di kampung-kampung yang tinggal di persisiran pantai dan mempunyai tanaman sayur-sayuran yang berdekatan dengan kediaman mereka. Bagi mengekalkan ke unikkan, ke enakkan resepi dan makanan ini terus di perluaskan di hotel-hotel dan restauran-restauran. Resepi ini sangat sesuai di hidangkan bersama keluarga yang tersayang bagi mengekalkan cita rasa masakkan kemelayuan nusantara dan cubalah resepi tersebut. Selamat mencuba dan membuat resepi tersebut. Jangan lupa amalkan dan ambil pemakanan yang berkhasiat seperti buah-buahan yang mengandungi vitamin C, D dan E bagi penjagaan tubuh badan agar sentiasa sihat. 

Comments