Ubi kayu kelapa parut sedap rasanya yang agak masam-masam. Nama resepi ini yang agak unik dengan nama pinutu asalnya dalam bahasa suku kaum bajau, manakala piyutu asalnya dari bahasa suku kaum suluk di sabah. Resepi ini sangat mudah di buat dan di hidangkan pada keluarga. Hidangan ini boleh di makan begitu saja dan sesuai di makan bersama ikan goreng, ikan bakar, ikan rebus dan beberapa makanan laut. Untuk mencuba dan rasa resepi ubi kayu pinutu / piyutu ini, bahan-bahan dan cara membuatnya adalah seperti berikut :-
Ubi Kayu Kelapa Parut Pinutu / Piyutu |
Bahan-bahannya:-
- Ubi kayu yang telah di hancur dengan halus
- Kelapa parut
Cara membuatnya :-
- Ambil ubi kayu yang telah di hancurkan dengan halus dan di perah airnya.
- Kemudian hancurkan gumpalan ubi kayu sehingga hancur ke semuanya.
- Kukuskan ubi kayu dalam beberapa lama dan berbentuk gumpalan.
- Dan biarkan ubi kayu sehingga bertukar warna kekuningan dan kental
- Setelah itu angkat dan biarkan ubi kayu tersebut tidak panas
- Taburkan kelapa parut di atas ubi kayu (pinutu / piyutu)
Hidangan dan resepi ini biasanya terdapat di Negeri Sabah sahaja. Resepi yang di beri nama pinutu / piyutu ini asalnya dari suku kaum bajau dan suku kaum suluk, dan kebiasannya resepi dan hidangankan bersama keluarga. Resepi ini sejarahnya adalah untuk buat bekalan makanan bila merantau atau berhijrah di sesuatu tempat. Kini hidangan ini sudah menjadi hidangan makanan asasi di sabah bagi masyarakat suku kaum bajau dan suku kaum suluk. Rasanya yang begitu enak sesuai di makan pada bila-bila masa sahaja malah mudah di buat dan senang menyiapkan hidangan tersebut. Pinutu atau piyutu ini juga boleh di simpan beberapa lama untuk bekalan masa bila hendak menghidangkan makanan yang lain pada masa dan waktu yang lain. Selamat mencuba resepi pinutu / piyutu bersama keluarga yang tersayang. Selepas pengambilan makanan tersebut di anjurkan pengambilan minuman air kosong danpengambilan makanan yang berkhasiat seperti buah-buahan bagi penyuci mulut.
Comments