LATOK WARISAN


  Resepi latok yang sangat mudah dan ringkas. Latok makanan laut yang memang ragup, sedap apabila di makan dan rasanya yang enak apabila di campukan dengan bahan-bahan makanan mengikut cita rasa sendiri. Apabila nak makan lotok pasti akan hendak makan lagi. Resepi dan hidangan ini sangat unik dengan makanan sayur laut yang begitu enak, sedap apabila di makan dan sesuai di hidangkan pada bila-bila masa dan waktu. Untuk mencuba makanan latok, bahan-bahan dan cara membuatnya adalah seperti berikut :-

Latok warisan
Latok Warisan



Bahan-bahannya :-
  • 1 magkuk besar Latok.
  • 2 biji mangga.
  • 4 cili padi.
  • 2 biji limau nipis di potong dua
  • 2 ulas bawang merah di potong halus.
  • ½ belacan bakar yang di hancurkan
  • Penambah perasa
  • Garam

Cara membuatnya :-
  • Cuci Latok dengan air bersih yang mengalir dan buang bahagian batang nya yang keras.
  • Potong mangga dengan halus atau mengikut cita rasa masing-masing
  • Masukkan latok ke mangkuk dan campurkan dengan mangga, dan bawang merah yang telah di potong halus
  • Masukkan ciili yang telah di potong kecil mengikut cita rasa.
  • Masukkan penambah perasa dan akhir garam secukup rasa.
  • Gaulkan ke semua bahan hingga sebati.
  • Biarkan dua minit
  • Dan potong limau dua bahagian dan perahkan limau tersebut dan digaul hingga sebati sekali lagi kemudian boleh di hidangkan dan di makan.

   Makanan latok ini adalah makanan kaum bajau dan suluk di negeri Sabah yang tinggal di pesisiran pantai. Resepi ini sangat mudah dan senang di sediakan. Bahan yang terdapat dalam latok mempunyai vitamin c yang sesuai di makan pada pengamal pemakanan diet. Dengan hidangannya yang begitu unik dan berbeza pada resepi-resepi yang lain,hidangan ini juga sangat sedap bila di makan begitu sahaja tambahan jika ada campuran dan bahan-bahan yang lain seperti resepi di atas. Makanan ini sangat sesuai di hidangkan bersama keluarga yang tersayang dan menjimatkan masa. Amalkanlah pemakanan yang berkhasiat dan amalkan- amalan hidup yang sihat dan banyakkan minum air kosong selepas setengah jam selepas pengambilan makanan . Selamat mencuba makanan latok dari sabah.

Comments