UBI KAYU (SINAGLAG'/SIANG'LANG')

   Resepi ubi kayu ( sinaglag)' adalah salah satu resepi dan hidangan suku kaum suluk yang di sebut siang'lag' dan bajau di sebut sinaglag'. Siang’lang dalam bahasa suku kaum suluk dan sinaglag’ dalam bahasa suku kaum bajau di Sabah. Makanan ini adalah satu makanan tradisi yang telah kebiasannya makanan dan hidangan wajib dalam setiap hidangan bagi mencampurkan makanan-makanan laut yang lain. Resepi ini sangat mudah dan senang di buat dan di masak, cuma mengorengnya tanpa minyak. Rasanya agak sedap dan ada sedikit masam, masin bila di makan. Untuk mencuba resepi siang’lang’ atau sinaglag’, bahan-bahan dan cara membuatnya adalah seperti berikut :-

Ubi kayu (Sinaglag') Siang'lang'
 Ubi kayu (Sinaglag')
Siang'lang'



Bahan-bahannya :-
  • Ubi kayu yang telah di kisar
Cara membuatnya :-
  • Ambil ubi kayu yang telah di kisar dan di perah airnya.
  • Kemudian hancurkan gumpalan ubi kayu sehingga hancur ke semuanya
  • Panas kan kuali dalam 1 minit
  • Masukkan ubi kayu yang telah di hancurkan ke dalam kuali
  • Gorengkan ubi kayu tanpa minyak
  • Gorengkan ubi kayu hingga berbentuk gumpal-gumpalan kecil dan bertukar warna ke perang-perangan / kekuningan
  • Setelah keperang-perangan / kekkuningan, angkat ubi kayu tersebut dan biarkan ia sejuk dalam seminit.
  • Siap di hidangkan

   Resepi siang’lag’ atau sinaglang’ ni adalah satu makanan tradisional suku kaum bajau dan suku kaum suluk di sabah. Sejarah resepi ini pada zaman dahulu ubi kayu adalah makanan asasi dan setiap hari pada suku kaum tersebut. Hidangan ini sangat sesuai di makan bersama ikan bakar, ikan goreng, ikan rebus, dan makanan-makanan tradisional suku kaum bajau suluk di sabah. Hidangan yang cukup unik dan enak di makan begitu sahaja. Selamat mencuba resepi siang’lag atau sinaglang bagi hidangan sekeluarga. Banyakkan pengambilan makanan yang mengandungi vitamin c, d dan e, begitu juga kerap pengambilan minuman air kosong agar badan sentiasa sihat dan dapat menjalani kehidupan yang sihat.

Comments